5 inspiráló PODCAST, amiket hallgatnod kellene

Mandzák Lilla

Nagy podcast rajongó vagyok. Podcastet hallgatok a vonaton, a kocsiban, boltba menet, főzés, zuhanyzás és takarítás közben is.
Ilyenkor elengedhetetlen számomra egy jó kis podcast beszélgetés, így a monoton tevékenységek közben is szívom magamba a hasznos és gondolatébresztő információkat.

Ezért hallgass podcastet: önismeret a hétköznapokban

A podcast olyan rádióműsor, amely rendszeresen frissülő, általában beszélgetős epizódokból áll. Az új részeket akkor hallgathatod meg, amikor kedved tartja, csak regisztrálnod kell egy podcast lejátszó felületre. (Spotify, Apple Podcast stb.) A műsorokat bármikor leállíthatod, újrakezdheted és akár le is töltheted őket.

Egy-egy beszélgetés rendkívül inspirálóan tud hatni rám. Megismerhetem más emberek történetét, bizonyos témákhoz fűződő kapcsolatát, meglátásait, gondolatait és tapasztalatait. Sokszor új megvilágításba került egy probléma vagy történés az életemben, vagy akár egy teljesen új perspektívát és szemléletmódot adott nekem egy rendszeresen hallgatott podcast.

Nem egyszer fordult elő, hogy egy vendég vagy éppen műsorvezető elejtett mondata ihlette valamelyik írásomat vagy adott blogtémát. Mindeközben általában pont a cikk elején említett leghétköznapibb tevékenységek valamelyikét végeztem. Tipikus két legyet egy csapásra szituáció.

Én úgy hiszem, hogy akkor fejlődünk a legtöbbet, amikor egymástól tanulunk.

Éppen ezért szeretnék ajánlani neked 5 izgalmas podcastet, amik valamilyen módon hatással voltak a mindennapjaimra és ezáltal haladást értem el életem valamely területén. Az alább felsorolt podcastekből lendületet, motivációt merítettem vagy választ kaptam néhány kérdésemre.

01.

Lapozz a 99-re! (Lapozz!)

A könyves podcast

Azért kezdem a felsorolást ezzel a könyves podcasttel, mert szerelem volt első hallásra.
A műsorvezető Szabados Ágnes volt, akit már biztosan láttál az RTL Híradó műsorvezetői székében. Egy kivételesen intelligens, okos és szép, fiatal nőről beszélünk, aki már-már egy példaképpé vált számomra. Nemcsak híradós műsorvezető, hanem szívügye az olvasás népszerűsítése és maga is falja a könyveket. Könyvkiadót alapított, könyvesboltot nyitott és létrehozott egy „Nincs időm olvasni” kihívást, ami mára egy 50 000 főt számláló, olvasó közösséggé nőtte ki magát.

Ági interjúkat készít ismert emberekkel a podcastben, nemcsak írókkal, hanem olyan személyekkel, akik imádnak olvasni. A podcastben könyveket ajánlanak, tippeket adnak, hogyan legyen időd mindig a könyvekre. A podcast címe onnan ered, hogy Ági 99 oldalt adott akkoriban egy könyvnek. Ha addig nem győzte meg őt, akkor félretette az olvasmányt.

Mióta ezt a podcastet hallgatom, nem volt „rossz” könyv a kezemben. Újra rákaptam az olvasás ízére, és azóta kupacban sorakoznak a könyvek, amik arra várnak, hogy kinyissam őket.
Rendkívül izgalmas volt hallgatni a meghívott vendégek történetét. Ahogy Ági mondaná: „Mutasd a könyvespolcod és megmondom ki vagy.”

Azáltal, hogy ezek a személyek kedvenc olvasmányaikról mesélnek, beleláthatunk a lelkükbe.
A podcastben olyan izgalmas vendégeket hallgathatunk, mint Rúzsa Magdi, Rubik Ernő, Jakupcsek Gabriella, Grecsó Krisztián, Peller Mariann és még sokan mások. A podcast témái közt szerepelnek a bátor nők, az alkoholizmus, a kötelező olvasmányok nagy „betegsége”, a szakítás, könyvkiadó sikersztori, vagy éppen az, hogy hogyan válhatsz íróvá.

Másfél év után a „Lapozz a 99-re!” podcast átalakult. A műsorvezetést immár „Lapozz” címmel Vecsei H. Miklós színész vette át, akinek az ötlete mentén valósult meg a POKET zsebkönyvsorozat is. Miklóst is élvezet hallgatni, de Ági is roppantul fog hiányozni, hiszen hatására olyan űrt tudtam felszámolni az életemben, ami már régen váratott magára. Igazi sorsfordító tevékenységet építettem vissza az életembe: az olvasást.

Azóta Ági újraindította a podcastet, amelyet mostmár Youtube-on is megnézhetsz. Keressd a tartalmakat Ági csatornáján!

Ha neked is a terveid között szerepel, hogy több időt találj az olvasásra, tájékozottabb legyél és kinyíljon a világ számodra, akkor ez a podcast neked való!

02.

Felforgatók:

A sikerre és szabadságra vágyóknak

A Felforgatók podcast olyan bátor és sikeres magyarokról szól, akik le mertek lépni az ismert útról, a kitaposott ösvényről. A meghívott vendégek átírták életük játékszabályait és új utakat kerestek, hogy elérjék céljaikat. Ők mertek szembe menni az árral.

Ha az életünk gyökeres megváltoztatásáról van szó, nehéz megtenni az első lépést. Ezzel kapcsolatban egy fontos mondatot emelnék ki a podcastből.: „Én kiszállok abból a körhintából, ami nem arra forog, amerre én szeretném.”

Én imádom a műsort, a vendégek energiájából úgy érzem, hogy engem is feltölt.
Hadd emeljem ki egyik kedvenc vendégemet a podcastben, Almási Kittit, klinikai szakpszichológust. Az ő epizódja az egyik kedvenc témámhoz kapcsolódó címet kapott: „Mozgalmat hirdet a birkaság ellen”.

A Felforgatók arra tanítanak minket, ami számomra az egyik legfontosabb misszió: Merni önmagunknak lenni, felvállalni, kimondani a véleményünket és megváltoztatni, nem csak magunkat, hanem a körülményeinket is egy olyan irányba, ami előre visz minket. A Felforgatók életük olyan nehézségekből is fel tudnak állni, ami a földbe tiporja őket. Ők tudják, hogy az akadályok építik és fejlesztik őket.

„Az életnek nem az a funkciója, hogy könnyű legyen.” (Puzsér Róbert)

03.

Púdermentes:

Csajoknak

Evezzünk könnyedebb vizekre egy igazi csajos podcasttel.

Viszkok Fruzsina, youtuber és Havasi Virág a Noizz.hu munkatársa beszélgetnek nem csak nőket és fiatal felnőtteket érintő, hanem általánosan a társadalmat érintő témákról: felnőtté válás, stressz, szorongás, szakítás, hatékonyság, időbeosztás, önelfogadás, önazonosság.

Mivel Fruzsi és Virág a huszonévesek és a lassan 30 felé közelítők táborát erősítik, ezért úgy gondolom, hogy ez a podcast ehhez a korosztályhoz áll közelebb és főleg a fiatal nőkhöz.
A podcast hangulata könnyed, valóban olyan, mint mikor két barátnő beszélget egymással. A lányok kellőképpen felkészültek a témákból, statisztikákat hoznak, és részletesen körüljárják a felmerülő kérdéseket.

Néha velük nevetek, bólogatok vagy csóválom a fejem. Nem félnek felvállalni eltérő véleményüket, néha még egy kisebb, vicces összezörrenés is előfordulhat közöttük.
A podcast hallgatása során feltűnt, hogy Virág milyen választékosan fejezi ki magát, olyan hasonlatokat használ, ami egy kifejezettem kreatív elmére és írói attitűdre vall. Azért emeltem most Virágot ki, mert míg Fruzsi ismert youtuber, addig Virág talán nincs benne annyira köztudatban.

Tehát bátran ajánlom ezt a podcastet, ha szeretnél kicsit ellazulni, kicsit nevetni, és közben sűrűn bólogatni. Ha már kellőképpen rájuk kaptál, csatlakozhatsz Facebook közösségükhöz is.

04.

Biznisz boyz podcast

A magyar vállalkozói podcast show

Ezeknek a srácoknak a történetei rendkívül hasznosak és inspirálóak lehetnek egy vállalkozó számára. Nem titkolom, miattuk akarok végre eljutni egy közösségi irodába.
A podcastben 3 fiatal vállalkozó meséli el saját történetét és útját a vállalkozóvá válás és fejlődés rögös útján. Tippeket, technikákat, trükköket dobnak be, hogyan lehetsz te is sikeres a saját vállalkozásodban.

Az egyikük adatelemző online tréningekkel foglalkozik, akad köztük pub tulajdonos, de meditációs app startupper is.
A podcastbe több, sikeres vállalkozót is meghívnak, akik még tovább erősítik már ezt az így is erős csapatot.
Ennek a podcastnek a Púdermenteshez hasonlóan, könnyedebb, baráti a hangvétele, hiszen a 3 vállalkozó már jól ismeri egymást és egymás projektjeit.

A podcast 2018-ban indult és 2021-ben is folytatódik.
A fiúk témái közt szerepel a sturtupok világa, a tőzsde, a bankpiac, a kapcsolatépítés, a vállalkozói identitáskrízis, a vállalkozói marketing és önfejlesztés. Most csak párat említettem, hiszen 3 év alatt számtalan témát dolgoztak fel a podcastben.

Én úgy gondolom, hogy ez a műsor a vállalkozói lét egy nagyon jó kiegészítője lehet, amiből mindig ki lehet szemezgetni pár ötletet, ha elakadtunk, de akkor is, ha éppen szárnyal a vállalkozásunk.

05.

WMN Beszélnünk kell!

mindenkinek, aki tudatosan akarja élni az életét

A podcast műsorvezetője D. Tóth Kriszta, újságíró, műsorvezető, a WMN magazin alapító-főszerkesztője, „a Jöttem, hadd lássalak” című könyv szerzője. Kriszta igazán különleges és intelligens nő, aki tűpontos és találó kérdéseivel mindig elkápráztat engem.

Állandó beszélgető partnere Orvos-Tóth Noémi, klinikai szakpszichológus, az „Örökölt sors” című könyv szerzője.
Noémi akár mehetne a „családi” Felforgatók című műsorba is, de csak a legpozitívabb értelemben. Az ő történetét egy „Elviszlek magammal” részben hallottam, aminek szintén Kriszta a műsorvezetője.

Noémi már felnőtt korában iratkozott be pszichológia szakra. Eredetileg az édesapja vállalkozásában dolgozott családi nyomásra. Mivel a családi vállalkozásban nem találta meg saját számításait, úgy döntött, hogy a saját útját választja. Az elhatározásának gyümölcse, hogy mára egy ország ismeri őt és elismeri munkásságát könyvének köszönhetően. Ha tanácsolhatom, olvasd el Noémi könyvét, mert ha átgondolod saját életed vonatkozásában, talán sorsfordító felfedezéseket is tehetsz.

Ennek a podcastnek számomra van egy kis relaxációs beütése, miközben pörög az agyam a hallottakon. Talán ez Noémi hangja miatt lehet, ami kifejezetten nőies és megnyugtató.
A podcastet hallgatni egy mentális, önismereti és társadalomismereti utazás. Az epizódokban többek között szó esik a Covid okán egyre fokozódó, a sokszor agresszióba átcsapó szorongásról. Külön részt szenteltek a monogámiának, a nárcizmusnak, a magánynak és társkeresésnek.

Hallgasd meg őket, mert két olyan, rendkívül tapasztalt nő beszélget, akik már sok mindent letettek az asztalra és ez jelentősen emeli hitelességüket.

Azért igyekeztem a podcastek készítőiről kicsit személyesebb képet adni, mert végérvényben olyan lesz a podcast, amilyen ők maguk. Szavaik saját személyiségük kivetülése, annak a személyiségnek, amivel megalapozták hivatásukat, egyúttal saját hitelességüket is.

Hallgass rendszeresen podcastet!

Azt, hogy melyik podcast lesz pozitív hatással az életedre, vagy ebben a pillanatban melyikre lenne szükséged, nem tudhatom. Én szerettem volna, több, eltérő témájú és hanglatú podcastet bemutatni neked, amik nekem sokat segítettek, ötletet adtak vagy megmagyaráztak valami lényegeset számomra.

Ezeket podcasteket tehát jó szívvel tudom neked ajánlani, de nem csak ahhoz, hogy elüsd az időt az üres járatokban. Tanulj, építsd be a hallottakat a mindennapjaidba, ragadd meg és használd fel kedved szerint a rendelkezésedre álló információkat. Tedd jobbá az életed!

Te is szeretsz podcastet hallgatni? Ha igen, miket?
A fent említettek közül hallottad már valamelyiket?

Szólj hozzá!

gyere el hozzám egy ingyenes beszélgetésere!






    Hívj fel!
    +36 20 232 4661
    írj nekem!

    Minden jog fenntartva