Így írj figyelemfelkeltő és minőségi blogcikket 6 lépésben

Mandzák Lilla

Tudtad hogy blogcikkek írása egy hosszútávon megtérülő befektetés? Tisztában vagy vele, hogy a blogolás óriásit lendíthet a vállalkozásodon és weboldalad forgalmán? Akkor ez a bejegyzés neked szól!

Hogyan kezdj bele a blogolásba, ha még ötleted sincs?

Először is tudatosítanod kell magadban, hogy minél több cikket írsz, annál ügyesebb leszel. De minőségi cikket nem lehet percek alatt összedobni. Ezért ne is kattints rá az olyan címekre, amik azt ígérik, hogy egyszerűen megírhatod segítségükkel a bejegyzést. Persze meg lehet gyorsan is írni, ha az időspórolás a lényeg, nem pedig a munka minősége.

Egy jó kis „írói” eszköztár kialakítása viszont óriásit dobhat a cikk színvonalán és jelentősen lefaraghatsz az írásra fordított időből is.
Ha már elsajátítottál egy számodra működő mechanizmust, illetve van egy ötlettárad is, akkor jelentősen felgyorsíthatod az írás folyamatát.

De legyél mindig igényes, mert a vásárlóid is ezt várják el tőled. Te pedig elsősorban értük írod a cikkeket.
Tehát ne ijedj meg, hanem legyél kitartó!

bátorság a cikkíráshoz

0. lépés:

Gyűjts ötleteket a blogcikkhez

Nézz szét a saját vállalkozásod táján és szerezz információkat külső forrásokból is!

Írd le egy üres doksiba, hogy mivel foglalkozol vállalkozóként. Bontsd területekre és gondold át, milyen témák kapcsolódhatnak hozzá.

Csekkold le a konkurenciát! Nézd meg, hogy ők milyen cikkekkel rukkolnak elő és gondold át, hogyan tudnád ezt máshogy vagy jobban csinálni.

Keress magyar vagy akár külföldi blogokat a vállalkozásod témáival kapcsolatban! Ha találsz egy érdekes cikket, akkor annak akár az egyik alpontját részletesebben kifejtve írhatsz egy új bejegyzést.

Írd össze a saját ötleteidet! Egy kis olvasgatás után záporozni fognak az ötletek. Ne címeket írj, hanem csak szavakat, amiket később továbbgondolhatsz. Ütős címeket úgysem lehet egy pillanat alatt írni. A címíráshoz tippeket ebben a cikkemben adtam.

Ne görcsölj rá az írásra! Jobb, ha olyan témában születnek blogbejegyzések, amik téged is lázba hoznak. A cikkírás maga is egy tanulási folyamat, lehetetlen rögtön tökéletesnek lenni benne.

1. lépés

Válaszd ki a blogcikk ötletét és gyűjtsd hozzá információkat

Tájékozódj több, hiteles forrásból! Írd össze, hogy milyen szemszögekből lehetne a témádat megközelíteni és válaszd ki a hozzád legközelebb állót!

2. lépés

Írd meg a blogbejegyzés vázlatát

Egy átlagos blogcikk vázlata:

Ideiglenes cím/Munkacím

Bevezetés

Tartalom

Összegzés/Befejezés

Néhány helyen tanácsként olvastam, hogy 2. lépésként jöhet a cím és a vázlat megírása. Igaz, hogy a cím segít fókuszban tartani magad az írás során, de semmiképp nem javaslom, hogy rögtön a végleges változatot írd le és utána vissza se térj hozzá.

Írj le egy mondatot, ami összefoglalja, hogy miről fog szólni a cikk! Például: Szempontok, amelyek alapján érdemes robotporszívót választanod. Ez elsőre egy elég bénácska és kicsit hosszú cím, de kiindulásnak tökéletes.

blogcikk vázlata

Ez is segíteni fog, hogy rendszerben gondolkodva és átláthatóan írd meg a bejegyzést. Így tudni fogod, hogy milyen szempontokat kell összeszedned, amelyek alapján a vásárlóid kiválaszthatják a számukra megfelelő robotporszívót.
De a cím tökéletesítésével még ne foglalkozz!

Tehát egyelőre maradj a vázlatpontoknál! A porszívós témánál könnyű dolgod van, az egyes szempontok lesznek az alcímek. A vázlat keretet ad a cikknek és rendszerezi a tartalmat. Miután ezt összeírtad, érdemes ezeknek a kidolgozásával kezdened.

3. lépés

írd meg a blogcikk tartalmát

Első körben azt javaslom, hogy ne görcsölj a tökéletes bevezetés megírására. Könnyebben fog menni, ha már készen van maga a tartalom.

Hosszúság

Annyit írj, amennyit megkövetel a téma. Hidd el, ha minőségi a tartalom, akkor az emberek végig fogják olvasni. Ha mindenképpen számot kell mondanom, akkor 3 500 karakter átláthatóan, szellősen, megfelelően tagolva épp egy kellemes hosszúságot jelent.

blogcikk-írás laptopon

4. lépés

Írd meg bevezetést és befejezést

Hurrá, készen van nagyjából a tartalom. Már te is tudod, hogy pontosan miről szól a cikked. Jöhet is a figyelemfelkeltő bevezetés.

Mint a befejezés, ez is egyfajta összegzése a tartalomnak. A címmel megfogtad a látogatót, a bevezetéssel pedig tovább kell fokoznod az érdeklődést. Legyen szellős, világos és dobj be egy izgalmas kijelentést!

A befejezésben már csak „ismételned” kell, vagyis összegezed a tartalmat. Továbbá ez a motiválás, a „call to action” helye is. Ösztönözd az olvasót aktivitásra, kommentelésre, feliratkozásra vagy újabb blogcikk olvasására!

5. lépés

szerkeszd meg a blogcikket

A cikk szerkesztéséről is lehetne írni egy külön blogcikket. Ezt lehet meg is teszem, ha Téged is érdekel.

Íme a lényeg tömören: az igazi munka itt kezdődik.

Pihentesd egy kicsit a bejegyzést! Később, friss szemmel és fejjel térj vissza hozzá, mert könyörtelennek kell lenned magadhoz és a cikkhez is. Ki kell húznod mindent, ami kicsit is eltér a témától, át kell nézned a helyesírást, rövidítened kell a mondatokat, tagolnod kell a szöveget és átnézned a szóhasználatot!

Továbbá a SEO szemüvegedet is fel kell venned! Helyezz linkeket a cikkbe, amik a saját és más külső forrásokra mutatnak. Kulcsszavakra is érdemes optimalizálnod a szöveget és a címet. Az első bekezdés és az alcímek kulcsszerepet játszanak ebben. Ezenkívül figyelned kell a heading megfelelő használatára is.

6. lépés

dobd fel a blogcikk dizájnját és illusztrálj vizuális elemekkel

Használj infografikát, videót, saját vagy ingyenesen letölthető képeket! Én sokszor használom az Unplash vagy Pixabay oldalakat. Csak azért nem érdemes Stockfotó előfizetést vásárolnod, hacsak nincs egyébként is szükséged rá.

Tehát így néz ki a blogcikk-írás folyamata:

Ötletgyűjtés

Ötlet kiválasztása, információgyűjtés és a munkacím megfogalmazása

Vázlat megírása

Tartalom kidolgozása

Bevezetés és befejezés megírása

Szerkesztés

Illusztrálás

őszi blogcikk írás

Látható, hogy nem egyszerű és időspórolós feladat a blogolás, de a tudás és a fejlődés melegágya.

Ősz lévén azt javaslom, hogy fogj egy bögre meleg teát és helyezkedj el kényelmesen az íróasztalod előtt. Vesd el minden félelmedet és ne akarj tökéletesnek lenni!

Idővel egyre jobb leszel benne és az utad során ezt tartsd szem előtt: a siker titka a rendszeres és minőségi tartalom, a saját kitartásod és hajlandóságod a fejlődésre.

Ha úgy érzed, ehhez a fejlődéshez ezzel a cikkel én is hozzájárultam kicsit, írd meg nekem kommentben és olvasd el a további bejegyzéseinket is!

Szólj hozzá!

gyere el hozzám egy ingyenes beszélgetésere!






    Hívj fel!
    +36 20 232 4661
    írj nekem!

    Minden jog fenntartva